Så vårdar du bilen - tips & råd

Här får du tips och råd om när och hur du ska rengöra och polera, både invändigt och utvändigt samt vilka produkter som rekommenderas. Denna guide täcker in fem specifika områden:

LACK  -  KLÄDSEL  -  GLAS  -  PLAST/GUMMIDETALJER  -  FÄLGAR

Följ denna guide steg för steg, för att få en perfekt nybilsglans på din bil!

 

LACK

Att vårda sin bil är nyckeln till att behålla nybilsglansen. För att behålla högsta kvaliteten på lacken är det viktigt att tvätta och polera bilen regelbundet. Försök att tvätta bilen varannan vecka och polera åtminstone en gång i månaden.

Tvättning: Använd ett kvalitetssshampoo som SIMONIZ Wash and Wax, i en hink med varmt vatten för att lyfta smutsen från lackytan. Skölj därefter grundligt med varmt vatten för att avlägsna skummet och smutsen. Bli inte frestad att använda diskmedel – det avlägsnar fett och kommer att ta bort vaxskyddet på bilen, med resultatet att lacken blir matt och effekten att lacken exponeras med resultat som korrosion. Använd alltid en annan svamp eller borste för fälgarna – det finns alltid extra smuts runt hjulen som man inte vill sprida till andra delar av bilen eftersom det kan repa och skada lacken.

Torka av bilen med ett sämskskinn eller mikrofibertrasa. Extra noggrant på vindrutor, för att undvika kladd. SIMONIZ Upholstery Cleaner är idealisk för att lösa upp insektsrester före tvätt. Spraya lite över ytan och tvätta sedan av med schampo.


Polering: Efter tvätt av bilen och före polering, inspektera lacken noggrant. Om bilen är matt är det lämpligt att använda SIMONIZ Colour Restorer före poleringen. Huven och taket är de ytor som är mest utsatta att mattas av eftersom de är mest exponerade för värme och solens UV strålar. Om lacken är i bra skick använd en bra polish för en skinande finish.SIMONIZ har ett sortiment av olika vaxer att välja på: Max Polish, Original Wax, Original Liquid Wax och Quick Shine. Samtliga är utvecklade för att användas på moderna lacker inkluderat pärlemor, metallic och tvåkomponentssystem. SIMONIZ Max Polish är snabb och enkel att använda och ger en utmärkt finish, t.o.m i direkt solljus. Det är den supersnabba vägen till en spegelblank glans och har blivit utsedd av What Car Award för dess enkla användande, glans och att den ger valuta för pengarna. SIMONIZ Original Liquid Wax är ett flytande wax för en snabbare och lite enklare vaxning än SIMONIZ Original Wax. Den har en hög halt av äkta Carnubavax. Detta vax har vunnit flera utmärkelser i bla England av tidningen Auto Express, testvinnare i Finland av tidningen Turbo och testvinnare 2008 i Sverige av tidningen Bilsport. SIMONIZ Original Wax har en hög halt av äkta Carnaubavax och inga slipmedel vilket gör den idealisk för nya eller gamla klassiska bilar med ömtåligare lack. Den är silikonfri och innehåller carnauba wax, det hårdaste naturliga vaxet som finns. Lager av vax byggs upp varje gång det används för maximalt skydd. SIMONIZ Original Wax var den första produkten som producerades av SIMONIZ för över 85 år sedan och har sedan dess fortsatt vara deras bästsäljare.

KLÄDSEL

Smutsig klädsel och mattor kan göra att bilen ser och känns äldre än den är. En bra rengöring och en ordentlig dammsugning gör stor skillnad. Produkter som SIMONIZ Upholstery Cleaner är idealisk då den tar bort smuts, kaffe, choklad och tobaksmärken såväl som fotavtryck på dörrpaneler. Den kan användas på alla typer av klädsel inkluderat velour, tyg och vinylytor. Om du har en läderklädsel är det viktigt att behandla den regelbundet med en speciell läderprodukt för att förhindra sprickbildning och blekning. SIMONIZ Leather Care har en neutral pH balans och innehåller lanolin och vax för att ge ett extra skydd och behålla lädret mjukt. Glöm inte mattan i bakluckan och alla småfack bakom sätena. Det är dom små detaljerna som höjer helhetsintrycket.

GLAS

Din sikt är självklart viktig – kladdiga eller smutsiga fönster kan leda till dålig sikt, speciellt i mörker. Använd glasrengöring SIMONIZ Glass Cleaner, som har utvecklats speciellt för användning på bilar. Glasrengöringen ”skär” genom insektsrester och trafikfilm som annars skulle skapa bländning från strålkastarna. Den tar även bort film, smuts och tobaksfilm från insidan av vindrutan. Använd glasrengöring på insidan och utsidan. Glöm inte backspegeln, sidospeglarna och strålkastarna. SIMONIZ Glass Cleaner innehåller inte slipmedel. Använd glasrengöring sparsamt och torka av direkt med absorberande kökshandduk eller mikrotrasa för att undvika kladd. Spraya lite glasrengöring på en trasa och rengör torkarbladen för att undvika att smuts sprids över vindrutan nästa gång du använder dem.

PLAST- OCH GUMMIDETALJER

Invändigt: Instrumentpanelen kan lätt bli matt och dammig om den inte rengörs regelbundet. Det är enkelt att behålla nybilslooken oavsett om du vill ha en glänsande eller matt finish. Använd specialprodukten SIMONIZ Dashboard Shine för att behålla glansen på all invändig plast och gummi. Den har citrusdoft och är antistatisk för att förhindra bildning av damm. SIMONIZ Matt Dashboard Cleaner rengör all invändig plast och gummi och lämnar en antistatisk matt finish. Använd SIMONIZ Dashboard Cleaner på ratt, pedaler och mattor – den är silikonfri och är inte hal. 

Utvändigt: För att få den där slutliga finishen på utsidan av bilen lägg ner lite tid på lister, spoilers och däck. Matta och bleknande lister kan förstöra hela intrycket av en nybehandlad bil. SIMONIZ Back to Black är den mest välkända bilvårdsprodukten i England och ger en bibehållen nybilslook. Denna genomskinliga spray passar för alla färger på utvändiga lister, inte bara stötfångare och kan även användas på däcken. Om du behöver täcka små repor, använd en färgad produkt som SIMONIZ Bumper Black.

FÄLGAR

Fälgar utsätts för vägsmuts och bromsdamm på ett sätt som ingen annan del av bilen utsätts för. Därför behöver de en specialprodukt för att uppnå ett bra resultat. Använd SIMONIZ Wheel Cleaner, en kraftigt skummande produkt som ”skär” genom vägsmuts, fett och bromsdamm för perfekt resultat direkt. Passar för alla fälgtyper inkluderat stål, aluminium och magnesium såväl som fälgsidor av plast. Vi kan även rekommendera den dubbelverkande SIMONIZ Wheel Cleaner & BrakeDust Repellent som lämnar en tunn, osynlig hinna som förhindrar att bromsdamm biter sig fast. SIMONIZ Wet look Tyre Shine ger tillbaka glansen på däcksidan med en snabb sprayning och lämnar däcken skinande som nya. Använd alltid en annan svamp eller borste för fälgarna – det finns alltid extra smuts runt hjulen som man inte vill sprida till andra delar av bilen eftersom det kan repa och skada lacken.

Använd ALDRIG en svamp om du har tappat den på marken, risken är stor att minimala stenar och gruspartiklar följer med upp och repar lacken vid användning!